De egenskaper vi sätter högst hos våra engelska settrar är de jaktliga egenskaperna. Den god viltfinnaren som har ett utmärkt samarbete och med stor jaktlust tar för sig terrängen, fjäll som fält, som jagar timme efter timme, den hunden är det vi önskar dela med dig som valpköpare.

Vi har ingen stor uppfödning och vi har valpar när vi själv känner att det är tid för en ny jaktkamrat.

I 1983 blev tanken om att ha ett en egen uppfödning och med ett eget kennelnamn till. Faulfossens kennel blev verklighet och kennelns innehavare var min far Terje och min mor Bitte Lorentzen. Min far var ivrig jägare och hans första hund var en engelsk setter med namnet Spretten. Han kom med godsvagn från Steinkär och jag kommer än i dag i håg när vi hämtade honom på stationen i Bodö. Jag var 6 år och detta var den lyckligaste dagen i mitt liv. Spretten var en engelsk setter som var rädd absolut allt. Pappa som var aktiv småviltjägare tog med sig Spretten till fjälls och han fattade stånd, reste och pappa fällde och Spretten som var skotträdd försvann. När så pappa skulle köpa hund nummer två blev det en ny engelsk setter med namnet Pan. Han blev stamhund i vår kennel.

SJCH Faulfossens V H Tiri får sin 1 AK.

Min far Terje var en ivrig jägare och hans intresse för avel blev tidig väckt. När vår stamhund Pan blev använd i avel valde min far att ta en tikvalp, så kom Yrja in i vår familje och några år senare kom Chira. Genom dessa två tikar fick min far två olika tiklinjer.
På 80 tallet blev min far jaktprovsdomare. Han har varit BJFF’s representant i FKF under många år, varit styrelsemedlem i BJFF och medlem av fågelhundsgruppen under flertal år. Min far har dömt flertal stora finaler. Han har vunnit två SM finaler på vintern. Han var en i teamet kring domarautomatstationen på Kongsvold under flertal år. De som gick som elever för honom berättade till mig om en domare med stor kunskap och som lyssnade på eleverna och gav av sin kunskap till dem.

I dag har min far slutat att döma, han säger han har sin sista engelska setter. Han jagar och njuter livet tillsammans med sin Yrja.

Hösten 2001 var jag på Kongsvold för examination och kom då hem som jaktprovsdomare. Jag har haft ären att döma två SM, SM vinter tillsammans med min domarkollega Kerstin Frändegård samt SM för Breton.

2011 blev jag examinerad som exteriördomare och i dag dömer jag Engelsksetter, Gordonsetter, Irländsksksetter röd och röd/vit, Pointer, Strävhårig vorstehund, Korthårig Vorstehund, Vizla kort och strävhårig, Münsterländer och Grosser Münsterländer. Jag har som mål att bli examinerad på Långhårig Vorstehund under hösten och på Breton och Weimerander på My Dog 2021.

Jag är utbildad fas 1 och 2 instruktör via FKF. Har hållit en del kurser och tycker om den delen av hunderiet. Att få döma unghundar är det absolut roligaste jag gör, leta efter talangen, se dem ta 1 pris i unghundklass och senan i öppenklass det värmer ett fågelhundshjärta. Jag har också förmån att få döma för Svenska Bretonklubben/Specialklubbarna för övriga kongenitala hundar. Under våren var jag på Långtora och dömde och gav en 1 pr i UKL till en fenomenal Breton unghund, jag fick också dela ut ett pris i nybörjarklass till en Bracco. Så himla roligt att få dela dessa ögonblick med ägarna och deras hundar.

Våra stamhundar som i dag jagar på de eviga jaktmarken…..

SUCH Faulfossen’s V T Ronja Röverdatter reg NO 38625/09 S41988/2009.

Mamma till Pippi är Ronja Röverdatter. Ronja är efter min tik J SUCH Faulfossens P Vilde och NJCH NUCH Limingruets Hi-Troll. Denna kombinationen blev mentalt, jaktligt och exteriörmässig den bästa kullen jag haft. Ronja blev tilldelad 1 UK, 2:a Vinterfjäll Pokalen och 1 ÖKL m HP. Hon hade fyra fågeltagningar när hon fick sitt 1:a pris i ÖKL. Ronja var en grym jägare, lättförd och en otrolig duktig viltfinnare med stor jaktlust.

Ronja fick tyvärr bara ett kull, jag försökte att inseminera henne med DUCH Bjerndrups Birk. Flyget som gick från Kastrup mellan landade i Paris och blev så försenad på grund av vinterstorm så spermierna var döda när de kom till Östersund.

Ronja Röverdatter.

J Faulfossen’s V T Birk reg NO38621/09 S41987/2009.

Helbror till Ronja Röverdatter var min älskade Birk. En fenomenal jägare, viltfinnare, vindbrukare det finns inga ord som kan beskriva denna hund. Han hade fågeltagningar var en stod och undrade över om en såg rätt, han var grym. Hur många ripor som denna hund har bragt för skott, otaliga. Han var enveten som fan något som gjorde matte gråhårig. Han fick självsagt sin 1 UK och 2 x 2 AK. En hund som alltid vill finnas som en malla över hur en jägare ska vara.

Birk.

SJCH Faulfossen’s V H Tiri reg N22898/05.

Tiri som var efter SUCH Faulfossens P Vilde och Ringvassöyas Hi-Speed var en viltfinnare av rang. Hon hade naturlig reviering och var otroligen vass i fågel med en djärv resning. Tiri var nog ganska nära den perfekta jägare och en hund min far älskade. Hon blev tilldelad 1 UK, 2 UK, 1 AK, 2 SKL m CK,. Under vinter SM blev hon tilldelad 1 SKL m HP, CK och CERT och med det pappas andra SM vinst med en Faulfossens hund!!

Tiri vinner SM vinter 2010.

SUCH Faulfossen’s V H Raa reg N22897/05 S68645/2007.

Raa som var efter Vilde och Ringvassöyas Hi-Speed var en stor talang. Han var en duktig viltfinnare och vindbrukare och hade naturlig reviering och en enorm vilja till att samarbeta. Han fick 4 x 1 UK, blev bästa unghund på NESK 100 års jubileum och på Namdalpröven. Fick snabbt 2 AK före han fick 1 pr ÖKL m HP.

Raa var en duktig apportör.

SUCH Faulfossen’s P Vilde reg NO22805/01 S68646/2007.

Vilde var efter NUCH Faulfossens R T Pi och NJCH Pogg 10577/97. Pogg förde med sig blodslinjer från Östvangen, Ekebäck och Fjällrosas.
Vilde var en stark jakthund med en härlig exteriör och hon var tidig en utmärkt viltfinnare. Hon löste tidig koden med att använda vinden som arbetsredskap och jagade lika bra i medvind som sidvind. Vilde blev tilldelad 1 UK, 2 AK och 1 AK.

En av de bästa viltfinnare…. hon var grym!

NUCH Faulfossen’s R T Pi reg 11058/97.

Pi som var efter NUCH Faulfosse’s X RAija och Daverekstrets Tim var en härlig tik och som unghud visste en att Pi var en hund med stor kapacitet och arbetsmoral. Hon var en sliter som alltid gav oss fantastiska stunder tillsammans. Hon var en utmärkt viltfinnare med precision och djärvhet gav oss jaktmöjligheter utöver det vanliga. Pi var i två NM finaler, på Kongsvold i 2003 och NM vinter 2005.

NUCH Faulfossen’s X Raija reg 17611/89.

Raija som var efter Chira och NJCH Tarpand Balto var en solid jakthund med stor jaktlust. Hon var en härlig viltfinnare och vindbrukare som alltid utnyttjade terrängen på bästa sätt. Raija uppnådde flertal flotte placeringar och hon blev tilldelad 1 UK m ÄP på Kongsvold. Hon var i semifinalen under Norsk Derby och blev nr två i Aritic cup. Hon fick 3 x 2 AK före apporten var på plats och hon kund få sin välförtjänte 1 AK. Raija blev den fösta hunden min far vant SM vinter med så tidig som i 1994. Hon manglade två fattiga poäng för att bli NJCH. Raija hade också två eminenta kullsyskon var den ena, Ayla avlade fram två NJCH.

Raija vinnaer SM vinter 1994.

NUCH Faulfossen’s Chira reg 11753/83.

Chira är stammoder till de hundar vi har i dag. Hon var efter pappas Pan och Vickers Ricki. Hon var en härlig jägare, hade mycket jaktlust och hon var en duktig viltfinnare med djärv resning. Hon hade de egenskaper en önskar sig av en avelstik. Chira blev tilldelad 1 UK, 1 AK och 1 VK.

Chira.

Pan reg 9760/77.

Vår stamhund till kennel Faulfossen var Pan som var fött 1977. Han var efter UBch Dunfjellets Zanto och Janka till Henrik Hol Vold och var en hund med enorm kapacitet. Pan hade stor egen vilja kombinerad med stor jaktlust. Han var ingen lätt hund att dressera då han alltid gick sin egen väg. Min far lärde sig mycket hund av Pan. Han lärde sig att värdesätta bruksegenskaper kombinerad med utmärkt exteriör. Något vi har försökt att ta med oss vidare i aveln.

Pan, stamfader till Kennel Faulfossen.

Pan blev stamfar till kennelns två olika blodslinjer. Chira kom från större nordiska blodslinjer som Ekebäck, Fjellrosas och Steinsheimens blod. Yrja kom från linjer med stort samarbete där Gråkallens blod var dominerade.

Yrja reg 07913/79.

I 1979 blev Pan parrad med Shila och så kom Yrja in i familjens vardagsliv. Hon var en lätt och livlig engelsk setter. Hon var lättlärd och lätt förd. Yrja var en duktig viltfinnare och hade en naturlig reviering. På jaktprov blev hon tilldelad 2 UK, 3 UK, 2 AK, 2 x 1 AK, 5 VK, 4 VK och 1 VK.

Pan och Yrja.

Faulfossen’s Iris reg 15459/83.

Yrja blev parrad med NJCH Tsar och Iris kom till familjen. Hon var en kraftig byggd tik os var lett dresserad och en ärlig jägare. Iris var den första hunden som fick bära kennelns namn. Hon blev tilldelad på prov 1 UK, 2 UK, 1 AK m ÄP, 3 AK, 1 VK, 2 VK, 4 VK och en 5 VK.

Iris

Faulfossen’s J Eila reg 20902/88.

Eila som var efter Iris och Skogbannets Jackson var en lett fin tik som hade stor jaktlust. Tyvärr blev hon angripen av ett gäng polarhundar någon som förstörde hela hennes liv.

Eila

Faulfossen’s EC Pan reg

Pan och Pii

Kontakt

icon

FAULFOSSEN KENNEL

Vänersborgsvägen 85 44192 Alingsås
icon
+46 70 27 35 531